A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
Szolgáltatás
  Szakvélemény

Szakértői vélemény

Helyszíni szemle során az épület felvizesedett falainak állapotát vizsgáljuk szemrevételezéssel. Megismerjük és rögzítjük a vizesedést kiváltó látható okokat.

Nagyobb, vagy jelentős épületek esetén az adott épület falaiból furatpor mintákat veszünk, amelyeket laboratóriumban vizsgáltatunk meg nedvességtartalomra, - darabos minták segítségével - nedvesség-telítettségre, összes sótartalomra, valamaint a 0,5% feletti összes sótartalmú mintát a veszélyes szulfát-, nitrát- és klorid-ionok jelenlétére. Többszáz éves épületek esetében a különösen értékes részletek - korabeli vakolatok, falfestések - állapotrögzítésére röntgen-difrakciós vizsgálattal pontos vegyületeket is meghatározunk korlátozott darabszámmal. A minatvételt elsődlegesen a sók helyzetének és mértékének megismerése szem előtt tartásával veszzük. Ezért az épület minél több falából, kívül és belül, egymás felett 2-3 db, esetleg néhány mélységi mintával jellemezzük. A mintákat táblázatba foglaljuk: megjelölve a mintavétel helyét, magasságát, mélységét, anyagát. Ebbe a táblázatba foglaljuk bele a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A nedvesség telítettséget, és az összes sótartalmat a MI-04-320 Irányelv (ma ÉMISZ 04-320/1999.), az anionokat az osztrák ÖNORM B 33-55-1. előírás maximális értékeit alapul véve soroljuk be. A szemléletes bemutatás érdekében az alapértékek többszörös értékeit egyre intenzívebb színezéssel emeljük ki. Így első ránézésre is kellő információhoz juthat a nem szakember is. Ez után a mintahelyeket kiértékeljük nedvesség és sótartalom szerint.

Bemutatjuk az esetleg nem látható, rejtett hibaforrásokat.

A fenti vizsgálati eredmények, és további 8 döntési szempont szerint megvizsgáljuk a védekezés módozatainak lehetőségét.

Ezután - kiemelve az elsődlegesen javasolt védekezési rendszert - több alternativás javaslatot teszünk. Esetenként meghatározuk a várható élettartamot, és a bekerülési költségeket megbecsüljük.

 

 
   
www.falszarito.hu