A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
Szolgáltatás
  Kivitelezés

 

REVERSION® Elektrokémiai-elektrofizikai elven működő zónaszigetelés:

Az elektrokémiai-elektrofizikai elven működő rendszerek közül az egyik legeredményesebb változat a hazai szabadalmú

REVERSION® korrózióálló anóddal,

tervezett polaritás-váltással működő sótalanító-falszárító rendszer:

Vaja torony
Budavári Sándor palota
Sopron konviktus
A fali elektróda és a földelés
Budapest Liszt F. tér
Levelek Rk. templom
Szigetvár kazamaták
Budapest Nagy Sándor u. 6 Gyula kápolna Máriabesnyo templom

 

A sók elleni aktív védelem kiemelt fontosságú feladat. A faltest vakolatában koncentrálódott higroszkópos sók – akár száraz falzóna esetén is – képesek a levegőből felvett nedvességgel halmazállapot váltásra, ezáltal a felület roncsolására. A sokszor előnyös elektrokinetikus falszárító rendszerek nem képesek a nedvesség leszorítására mindaddig, amíg a falban magas a sótartalom. Amennyiben – vegyülettől függően – a sóoldat 0,01-0,1mol/liter feletti töménységű, az elektrokinetikus falszárítás nem indul be. Sőt előfordulhat, hogy a rendszer – szándékunkkal ellentétben – elektrolízis fázisában a fali elektróda környékén a felülethez húzódó higroszkópos sókkal a vakolatban roncsolást végez. Az is előfordul, hogy akár tökéletes lemezszigetelés felett maradt higroszkópos sók tovább károsítják a falat, az nem tud kiszáradni.
Így először a kapilláris oldat töménységét kell csökkenteni. Erre kizárólag 220V-os hálózati elektromos árammal működtetett, 24-48V-os egyenfeszültséggel, az elektro-lízis elvén működő rendszerek alkalmasak. Ilyen sótalanító-falszárító rendszer a

REVERSION®.

Fali elektróda
REVERSION körvezeték
Sókiválás a földelésenA rendszer tápegységből, korrózióálló fém elektródából, és szigetelt körvezetékből áll. Működési elve szerint a kapillárisban mozgó sóoldatot elektromos egyenfeszültséggel szétválasztja ionjaira, és az anionokat oldat formájában az ideiglenes földeléshez vezeti, amelyek azon kiválnak. Más elektrolitikus rendszerekkel szemben ez a falakat nem szárítja ki, mielőtt a sók kivonásra kerülnének. E rendszer különféle feltételek esetén is kiválóan alkalmas a sók csökkentésére. Az elektródok kétoldali kiosztásával, esetleg két sorban, falmélységbe helyezve akár 100 cm feletti falszélességnél is alkalmas megoldás. A falak felső zónájában koncentrálódott sóoldatot speciális hálóelektróda segítségével képes lefelé kényszeríteni. Fontos feltétel, hogy a falban koncentrálódott só csakis oldat formájában – azaz kellő nedvesség jelenlétével – képes mozogni a kapillárisban. Ezért a hatékony működés érdekében e felületeket indokolt nedvesíteni, esetleg fóliatakarással a száradás ellen védeni. Így a sótalanítás ideje is lerövidíthető.

Ideiglenes hálóelektróda levakolva
Fólia takarás


Ekkor a sók fentről az alsó zónába kerülve a sótalanítás tovább folytatható, ha az alsó zónába a rendszer speciális korrózióálló öntvény-elektródasorát építik be. Ha a teljes faltest sócsökkentése a laboratóriumi vizsgálatok szerint az előírt mértéket elérte, akkor a rendszerhez tartozó szárító tápegység cseréjével, falszárító elektrokinetikus állásban működik tovább.
Lehetséges az a megoldás is, hogy csak a felső zóna sótalanítására van igény. Ekkor az ideiglenes háló működése után – a megfelelő sócsökkentést követően – a háló lebontásra kerül. Ez után mindenképpen szükséges valamilyen aktív síkbeli szigetelés beépítése a falba – a nedvesség és vele a sók további feljutásának megakadályozására.

E rendszer előnye, hogy:
  • Kisebb a fal szerkezeti roncsolása, mint más aktív szigetelésnél.
  • A beépített elektródasor alatt – a síkbeli szigetelésektől eltérően – nem lesz fagyveszély, a faltest egyenletesen száradó lesz.
  • Akár egy technológia sorral megoldható a falak sótalanítása, és szárítása.
  • A falak száradásának előre haladtával csökken a nedvesség, ezáltal csökkenhet az áramfelvétel is.
  • Karbantartást nem igényel, az elektródok ellenállnak a sók korróziós hatásának.
  • Az elektródok síkbeli elrendezése lehetővé tesz bármilyen alakzat kivitelezését.


 

 
   
www.falszarito.hu