A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
Megoldás
  Módszerek

Épület körüli szárító árok:

Célja: az épületek talajjal érintkező alapjai mellett egy, vagy két oldalon kiemelt árokkal megnyitott alaptest függőleges felületének elválasztása a nedvesítő földtömegtől.

-
-
Bp. Október 6. u. ÁB-pince felújítása 1995
-
-
Csempeszkopács Rk.
Csempeszkopács rk. kápolna
Csengersima részlet
Csengersima Rk.
Dombóvár Iskola

Ez történhet az alaptest teljes mélységéig, vagy statikai okok miatt az alaptest korlátozott mélységéig.
Az elválasztás egyik célja az alaptest szárítása. Ennek egyszerűbb változata, amikor az árkot nagyszemcsés anyaggal töltik vissza. Ez alkalmas a faltőbe jutó csapadékvíznek az árok aljára leszivárogtatására, majd onnan drén-cső rendszerrel történő eltávolítására. Ennek hátránya, hogy egy időben közepes, vagy nagy mennyiségű lezúduló víz ellen nem tudja megvédeni az épület alapját. Viszont a csapadék megszűnését követően igen gyorsan képes a faltest szárítását beindítani. Hosszabb távon a szemcsés anyag eliszapolódása csökkenti a rendszer hatékonyságát. Korszerűbb változata az alaptest függőleges felületére műanyag dombor-lemez felerősítése. Ez már közepes mennyiségű csapadékvíz egyidejű faltőbe érkezése ellen is kiválóan megfelel. Miután a rendszer nem vízhatlan, nagy mennyiségű csapadék ellen teljes biztonságot ez sem ad. A vele egy rendszert alkotó – geotextíliával egyesített – drén elvezetővel az eliszapolódás ellen jó megoldás. Az alaptest száradása ez esetben korlátozott, függ a fal és a domborlemez közti légáramlástól, ill. a pára kivezetés műszaki megoldásától.

-
-
Bp. Október 6. u. ÁB-pince felújítása 1995
-
Sitke Rk. kápolna részlet
Sitke Rk. kápolna
Sonkád ref.templom
Sonkád részlet.

Az elválasztás másik célja, hogy az alaptesthez semmilyen csapadékvíz ne juthasson be. Ekkor a függőleges felületet leszigetelik. Ezzel teljes mértékben meg tudják gátolni az alap mellé leszivárgó csapadékvíznek az alaptesthez jutását. Ez rendkívül előnyös lehet. Ám egyben teljesen lezárja csapadékmentes időben a faltest ezen oldalán a nedvesség kipárolgását. Így a nedvesség a falban reked, vagy a fal másik oldalán – a pincetér felé – jön létre a kipárolgás. Ez viszont kedvezőtlen állapotot hoz létre a pincefalon. Itt is meg kell oldani az árok alján az oda gyűlt csapadékvíz elvezetését. Viszont nem feltétlen szükséges a visszatöltést szemcsés anyaggal végezni.

Figyelemmel kell lenni arra,hogy egy, vagy két oldalon elvégzett elválasztással az épület alaptest felületének csak 1/3, esetleg 2/3 részét mentesítettűk a kapilláris felszívódástól. A megmaradt, földdel érintkező alap felületén a kapilláris víz a továbbiakban is fel tud szívódni a felső faltestekbe. Igaz valamilyen csökkentett mértékben.

Így hatásos védelemként kizárólagos alkalmazása erősen korlátozott!

 

 
   
www.falszarito.hu