A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
Megoldás
  Módszerek

Elektrokinetikus falszárító és elektrolitikus sótalanító eljárások:

A falban (falon) készített elektródokkal elektrokinetikus módon a falat szárítják.
Lehetnek:
1. Kizárólag falszárításra alkalmazott hálóelektródos rendszer.
2. A sótalanítást is végző egy fázisban kiépített rúd fogyó-elektródos rendszer.
3. A sótalanítást külön végző vezetékes rendszer.
4. A sótalanítást külön végző korrózióálló fém rúd-elektródos rendszer.

-
-
Bp. Október 6. u. ÁB-pince felújítása 1995
-
-
.Vaja torony 3
Kunszentmárton ideiglenes sótalanítás
Korrodált földelés
Szolnok Mária u. 10. főhomlokzat
Szigetvár Dzsámi

Elektrokémiai-elektrofizikai elven működő zónaszigetelés:
Általában:
E rendszerek 8-48V-os egyenfeszültséggel működtetve fejtik ki hatásukat.
Működési elve szerint a kapillárisokban mozgó víz – általában híg sóoldat – mindig a „+” pólustól a „-„ pólus irányába halad, így a külső elektromos egyenfeszültséggel a természetes elektromos mezőt megfordítja, és a nedvességet lassan lefelé áramoltatja! Ez az

elektrokinetikus falszárítás.

E rendszerek alkalmazásánál erősen figyelembe kell venni a falban felhúzódott sók koncentrációját, és jellegét is. Sőt ezek csökkentése a hatékony elektrokinetikus falszárítás alapfeltétele! Ugyanis a falazatban jelenlévő sók töménysége erősen befolyásolja a nedvesség mozgását. Amennyiben vegyülettől függően 0,01-0,1 mól/liter feletti só-töménységű a kapilláris víz, az elektrokinetikus jelenség nem indul be. Ez esetben először

elektrolitikus sótalanítás

játszódik le. Az elektromos egyenfeszültség hatására az oldatok ionjaikra bomlanak, és ezek az ionok oldott állapotban az anódhoz, ill. a katódhoz vándorolnak. E sókat először el kell távolítani. Csak ha lecsökken a sóoldat koncentrációja, akkor indulhat el az elektrokinézis. Ez a híg sós oldat az MI-04-320. Irányelv szerint 0,5 m%, de legfeljebb 1,0 m% lehet. Addig kell a só csökkentést végezni, amíg ezt az értéket el nem éri.

-
-
Bp. Október 6. u. ÁB-pince felújítása 1995
-
-
Szigetvár Vármúzeum
Keszthely istálló homlokzati kép
Keszthely istálló sókiválás
Sopron konviktus
A fali elektróda és a földelés

Egyes technológiák a sótalanítás folyamatát mesterségesen elválasztják a falszárítás folyamatától. Ekkor az elektróda vagy azonos a sótalanításkor alkalmazottal, vagy új rendszert telepítenek. Egyes technológiák a sótalanítást a fali elektródán hajtják végre, míg más technológiánál az anionok a földelésen válnak ki.

Igen fontos tényező, hogy az elektrokinetikus nedvességmozgás mindig felülről lefelé történik. Így elsődleges alkalmazási területe e rendszereknek a földszinti falak védelme! Az alagsori szélső falakba beépítve csekély hatásfok-romlással alkalmazhatók a rendszerek. Ám pincében a szélső határoló falakban csak erős korlátokkal képes hatékonyan működni, mivel a felső elektróda (-háló) is a földfelszín alá kerülhet. Ekkor a folyadékáramlás nemcsak lefelé irányulhat, hanem oldalra is. Ez viszont zavarhatja a rendszer hatásos működését.

 

 


 

 
   
www.falszarito.hu