A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
Megoldás
  Faldiagnosztika

A mintahelyek összegző értékelése:


Minták mintahelyre történő gyűjtése:

  1. Egymás felett vett minták;
  2. Felületi és mélységi minták;
  3. Egyazon fal külső és belső oldaláról – vagy egymás közelében lévő falakból – vett minták összevonása, mintahelyként történő elemzése nedvességtelítettségre, összes- és részletes sók vizsgálatával.

Mintahelyek összegző értékelése a teljes épületre vonatkozóan:

  1. Nedvességtelítettsége;
  2. Összes sótartalma;
  3. Domináns anion(ok) terhelése alapján.


A fenti értékcsoportok utalnak a nedvesség eredetére. (Alsó vízfelszívódás, felülről leázás.) Tájékoztatnak a fel nem tárt, de meglévő szigetelés jelenlétére. A meglévő szigetelés hatékonyságára.
Rávilágítanak az esetleges összefüggésekre, amelyek hasonló helyeken rendre hasonló eredményeket mutatnak. Esetleg lokális szennyvíz szivárgásra is utalhat.
Az eredmények alapján – különösen korlátozott mintaszám esetén – jelentősen eltérhet akár a nedvességállapota, akár a sóállapota az egyes épületrészeknek.

Eltérő lehet egyes szintek állapota, sőt akár az azonos fal külső és belső állapota is.

Ha kellő mennyiségű mintát vettek, akkor mind a nedvességállapot esetében, mind a sóállapot esetében átlagolt értékkel kell meghatározni az épület, vagy épületrész terhelését. Ha viszont csak korlátozott darabszámmal vettek mintát, lehetőleg a legrosszabb állapotot tükröző mintákat kell figyelembe venni.

Gyenge, vagy közepes sóterhelés ellenére erősen károsodott vakolat esetén további vizsgálat szükséges a károsodott vakolat sóterhelésére.

A fenti szempontok szerint kell kiválasztani a védekezés rendszerét.

Falszigetelési rendszerek ismertetése

 

 
   
www.falszarito.hu