A fal vizesedése:
 
PROBLÉMA
MEGOLDÁS
 
A fal vizesedése:
  Alapprobléma

Régi épületek visszatérő problémája a szigetelés nélküli, ill. a tönkrement szigetelésű falszerkezetek tartós helyreállítása.

Ez annál is fontosabb, mivel a felvizesedett
fal további károk okozója lehet;
• A vizes fal okozta nyirkos, párás levegő egészségi károkhoz vezethet; asztmás és reumás megbetegedést is okozhat.
• A vizes fal hőszigetelése rossz, és a vizesedés kiterjedésével egyre fokozódik. Így tetemes többletköltséggel lehet az épületet kifűteni.
• A falakban feltorlódó nedvesség a fal kifagyását is okozhatja.
• A falak felületének közelében feldúsuló sók a vakolat, sőt a falazat anyagi tönkremeneteléhez vezethet.
• A felvizesedett, lemállott vakolatú fal látványa esztétikailag igen kellemetlen. Ez a környezet turisztikai látogatottságát is befolyásolhatja.

A falakba a talaj felől felhúzódó kapilláris víz és a vele szállított sók együttesen okozzák a fenti problémákat. Az eddigi vizsgálatok alapján rögzíthető, hogy a látható felületi vizesedési és vakolatmállási károk jelentős többségét a sók okozzák a falak felső, kipárolgási zónáiban. Itt a feldúsuló higroszkópos sók oldott állapotból kristályos állapotba való átalakulása során fellépő térfogat növekedés a roncsolódás fő oka.
Ezeket kizárólag egy speciális - faldiagnosztikai vizsgálatokra épülő - szigetelési szak-vélemény tudja feltárni és bemutatni. Hatásos falszárító, sómentesítő megoldások csakis széleskörű ismeretek birtokában adhatók meg.
Így a károk helyreállítására, a kivitelezési rendszer kiválasztásakor komplex védekezési elveket kell alkalmazni mind a nedvesség felhúzódása elleni utólagos falszigetelés, mind a sók felületi síkban történő feldúsulás csökkentése során.
Ezért javasoljuk a helyreállítási munkák megkezdése előtt az épület falainak részletes vizsgálatát végeztessék el.

 

 

 

 
   
www.falszarito.hu